Vergelijkbare projecten

Door het veranderende klimaat zijn er grote schommelingen in de waterstanden. Dit heeft grote gevolgen op het rivierengebied en veranderd er op dit moment veel. Behalve het programma Ruimte voor de Rivier lopen er nog twee andere grote programma’s: Nadere Uitwerking Rivierengebied (NURG) en Kaderrichtlijn Water (KRW).

 

NURG-projecten

Sinds 1 maart 2015 is Staatsbosbeheer de verantwoordelijke voor de uitvoering van dit project. Het doel van NURG is de natuurontwikkeling in het rivierengebied te verbeteren (in 2020). Ook al zorgt dit gebied niet direct voor bescherming, het heeft er wel alles mee te maken. Het project moet rekening houden met alle eisen en randvoorwaarden omtrent de veiligheid bij hoogwater.

NURG houdt zich onder andere bezig met de Rijnwaardense Uiterwaarden (ook opgenomen in PKB van Ruimte voor de Rivier). De directe aanleiding voor dit project is de Ontwikkelingsvisie Gelderse Poort. Deze visie is geschreven in 1995 en zet de ontwikkeling van riviergebonden natuur centraal. Belangrijk in deze visie is het herstel van natuurlijke processen.

Het gebied waar het om gaat is circa 1015 hectare groot en bestaat uit het buitendijks gebied langs het Pannerdensch kanaal en de Boven-Rijn westelijk van Lobith. In het hele gebied worden er geulen gegraven, obstakels weggehaald en wordt de bodem verbeterd.

 

Programma Kaderrichtlijn Water (KRW)

De projecten van het KRW zijn opgebouwd vanuit het Europese programma Kaderrichtlijn Water. In dit programma wordt beschreven wat de waterkwaliteit in Europese landen vanaf 2015 moet zijn. Eerder waren deze richtlijnen echte richtlijnen, ze waren niet verplicht. Om de waterkwaliteit te waarborgen zijn deze richtlijnen veranderd in een uniforme regelgeving.